top of page

DEN NYA TIDENS NARCISSISM


Förr va det några få som stack ut i mängden, vågade stå i rampljuset och lät sig synas.

Idag är selfies, självhävdelse, förskönande av självet och sticka ut hakan vardagsmat…

Vad betyder och innebär då det?

Det betyder massa bra saker, bl.a tron på sig själv, att framgång är fri för fler o.s.v.

Det betyder oxå att vi blivit mer; me, myself and I, alltså Jag fokuserade.

Att världen kretsar runt den enskilda människan. Facebook t.ex är en bra barometer, en del personer som tar upp till 5 selfies om dagen på sig själva.

De delar vad dom äter, dricker, amatör tips selfie-videos under bilkörning, tvättstuge tider och framförallt förskönandet av sig själva under lyxkonsumtion. Par som har sina relationer offentligt och har behovet av massmedias bekräftelse.

Vi har alla en egen liten eller stor narcissist inom oss som hindrar oss från att vara ödmjukare, låta andra få ta plats, i tystnad och genom inre balans bidra till yttre harmoni, och att världen kan få tillåtas vara en stillsamme, lite långsammare och mer fridfull plats för oss alla, i en lite mer lagomt förmedlande av det som skänker glädje åt andra snarare än förskönandet av självet.

Vi lever i en tid då narcissism ökar p.g.a moderniseringen, konsumtion, egoism och störningar i nära relationer ökar.

Rent terapeutiskt finns en uppsjö av barndomstrauman som skapades då trygghet på olika plan uteblev.

Enl. Wikipedia står det såhär kort och gott;

Narcissistisk personlighetsstörning är en personlighetsstörning vars kännetecken är överdriven självhävdelse, bristande självkännedom, överdriven självkänsla, överskattade självbild, ett stort behov av att befinna sig i centrum, och brist på empati.

En händelse i mitt eget privatliv fick mig för några veckor sedan att gå in i egen tyst retreat i flera dagar, själv utan telefon, dator, media, utan man och inga barn.

Har sedan dess fb bantat, tagit bort personer som jag upplever mig bli dränerad av så fort jag ser inlägg, uppdateringar, youtube klipp m.m som tenderar att ha en överdriven självbild och obalanserad energi till vad bidraget till världen egentligen är.

Den egna tysta retreaten resulterade i förvånansvärt mycket inre glädje, kreativitet och självkärlek!

En urkraft till självrening, havsbad, löpning och att skapa skönhet till och för mitt hem. Uppskattning och kärlek till sanningen och ovillkorade relationer blev framträdande i mitt inre.

Vad gör du för dig själv som skapar läkning och vila som du inte berättar, visar för andra? Vad är ditt bidrag till världen, jorden, mänskligheten som du inte behöver bekräftelse för? När hade du en egen tyst retreat i 1-5 dgr med dig själv?71 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page