top of page

KST – AMYGDALAN


Amygdalan reagerar på trauma, stress, jäkt och är sätet för ilska, våld och försvar. -medmänsklighet, påtryckningar och förväntningar. Amygdalan- hjärnans emotionella nätverk.

Amygdalans uppgift är många, bl.a. bidra till skapandet av oxytocin ett lugn och ro hormon. Reagera på hot/fara, doft, stimuli och sända ut signaler till andra delar av hjärnan som styr hormoner och sänder information till Hypothalamus. Hypothalamus kontrollerar hypofysen, den körteln som kontrollerar övrig hormonproduktion i kroppens andra körtlar.

Min egen erfarenhet; Erfarenhet av emotionellt och fysiskt otillgängliga män som varit aggressiva, både i  vuxen ålder och som barn. Nyfikenheten till individens personliga historia. Egen erfarenhet och yrkesmässig erfarenhet av dysfunktionell uppväxt.  Behandlingar på det  ökade flödet av missnöjda kvinnor som tröttnat på sina relationer, föräldrasituationer, chefer eller sig själva. Män som varit mentala, avstängda och utan livsglädje. Högpresterande individer som tar hand om allt och alla som rasat ihop men inte kan ta sig ur gamla mönster. Flertalet kvinnor som kommer och ber om hjälp för att dom inte vet vad kärlek är och hur det skall kännas. På alla dessa jobbar jag alltid förr eller senare med att skapa balans i amygdalan och hjärnan. Healingen, medialitetet och utbildningar i hjärnans neurologiska system. Intresse, nyfikenhet, livserfarenhet, yrkeserfarenhet och utbildningar ledde till en djup förståelse. Svaren på livsmönster, blockeringar, personlighetsstörningar, dysfunktioner o.s.v.

Amygdalan är hur intressant som helst!!! ( Enkelt förklarat, det är en uppsjö av processer och massa andra hormoner;) Vid stress och trauma sväller amygdalan och kan inte längre sända ut oxytocin. Oxytocin är avgörande för närhet, gemenskap, relationer, omvårdnad, och förmågan att följa sociala koder. Oxytocin skapar tillit, lugn och ro, trygghet och minskar, aggressioner, ångest och stress. Förutom värme, närhet och beröring, ökar oxytocinaktiviteten av simning, lugn musik och härliga dofter.

Känner du igen dig eller känner du någon med några av dessa egenskaper?

*Problem att ha beröring, närhet, sex ,intimitet (märks 3-5 mån efter man börjat träffas.

*Analyserar mycket och agerar med rädsla och oro.

*Svårt att känna tillit.

*Problem att vara i långa trygga relationer.

*Är beroende av träning.

*Snabba kickar.

*Lite ruffare syn på sex.

*Kastar sig in i arbetsuppgifter och problemlösningar.

*Svårt att varva ner.

*Som kvinna har ganska manliga egenskaper i familjerollen.

*Som man jobbar mkt och tar jobbet med hem.

*Oförmåga att vara helt närvarande.

*Oförmåga att kommunicera om sina emotionella behov.

*Oförmåga att uttrycka känslor.

*Strukturerar livet i funktioner och uppgifter.

80 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page