top of page

SÅRBARHET - MASKULINT & FEMININTStarka strömmar som sveper med sig både gammalt bråte och möjlighet till att agera bortom våra inprints och gamla mönster. Vi har under de sista 6 åren varit i en torktumlare och skakats om av planeternas omloppsbanor, solstormar och evolutionens frammars som tvingat oss till inre och yttre växande. Ett växande som påverkar oss i själ, hjärta och värderingar. Ett växande som påverkar våra inre kvinnlighet respektive manlighet. Att ge utryck för våra behov och fila ner våra krav och begär.

För ett par år sedan växte den manliga energin inom kvinnorna och den feminina energin aktiverades mer inom männen. Det märks på så sätt att kvinnor vågar ge mer uttryck för sina behov, komma närmare sina inre skav och finna en stabilare mittlinje inom sig själva. De söker något mindre bekräftelse utåt för sina feminina attribut och kanske begär mer bekräftelse och fokus för sitt görande, kunnande och ägande.

I männen aktiverades saker som funderingar på livet, värden, lägga om kost, börja träna eller lägga om träningen till mer yoga och hållbarhet istället för muskel och uthållighet, mer mansgrupper och ett behov av att prata med andra män på ett lite mer närvarande och innehållsrikt sätt.

Ja ni ser, kvinnor går in i göra, äga, och aktivering av dopamin och testosteron som är maskulina hormoner och energier, som för med sig en annan mental hårdhet, som i sin tur för med sig en större oförmåga till sexuell närhet, bli gravid, ge näring och läkning i familjen och framförallt går då kvinnan från att vara receiving, mottagande till att göra. Mannen har gjort resan in i mer behov av oxytocin och melatonin som är feminina hormoner som är mer läkande, lugnande, tillits givande och för med sig ett bohov av att få känna mer mening i livet och ta emot beröring och avslappning. Denna process är ofta i otakt inom de flesta relationer idag. Det för med sig ett stort missnöje, vem som känner sig sedd och vilka behov som blir tillgodosedda.

Samtidigt i det kollektiva pågår i denna stund sedan ett par veckor tillbaka en rörelse som inte går att sopa under mattan längre. I och med att kvinnor börjar bli mer självständiga och lite mindre rädda för att klara sig ekonomiskt och med vardagsbestyren så får oxå det som skaver en högre röst. Samtidigt som männen börjar få mer tillgång till språket och någorlunda kan uttrycka sig bättre om sina behov om vad som skaver. Kvinnor utvecklar sig generellt fortare än männen, fysiologiskt har kvinnan 40 000 fler emotionella och sociala kopplingar i hjärnan och ett större utvecklat nervsystem i magen för att deras uppgift är att socialt känna in och vara i kontakt med sin avkomma och eventuella hot i omgivningen.

Tyvärr är det så att vi just nu lever med ett glapp. Kvinnan är missnöjd, känner sig osedd, oförstådd, icke bekräftad och ofta ganska less på dålig kommunikation, sexualiteten är ofta maskinell, närvaro och livsnyfikenheten fattas och hamnar bakom tv’n eller dataskärmen i våra relationer. För att en kvinna ska kunna öppna upp sin inre ros, sin inre vällust, sin inre åtrå och sin djupaste sexualitet behöver mannen vara närvarande och utforskande. Ta sig tid, känna in, undersöka, både kvinnans tankar, behov och hela hennes kropp d.v.s inte bara bröst och vagina. Kvinnan behöver då såklart oxå ge sig själv tid att varva ner, vila, återhämta sig och överlämna sig till njutning och att ta emot. Ofta är det så att när väl denna kommunikation uppstått i relationen vill männen inget hellre an att få sin kvinna att blomma i sprakande nyanser. Men då får mannen inte använda själsord och pikar om vikt och annat som tillhör de gamla manliga attityderna.

I denna tid finns inga facit, färdiga vägar eller tidigare erfarenheter för vad mannens väg är just nu. Det lämnar männen lite villrådiga, dom vet kanske vad dom inte vill, kanske börjat nosa på vad dom vill samtidigt som dom bara känner till den gamla rollen som mannen haft historiskt som man och pappa. Dom står med många frågor just nu som dom kanske varken kan eller vågar besvara. Vad händer med familjen om jag hoppar av mitt jobb? Vad vill jag göra istället? Hur kan jag vara en mjukare/öppnare man? Finns det andra män att umgås med som har andra värden? Vad händer om jag släpper kontrollen?

Stora rörelser som påverkar våra kroppar fysiskt och emotionellt. I denna tid är dessa transformationer så starka så vi bokstavligen går sönder. Om än på ett bra sätt för att kunna bli hela igen.

402 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page